Kava jam ir jai. Kaip genetika lemia kavos skonį

BNS Spaudos centro informacija

Lietuvoje kavos mėgėjų tarp moterų yra kur kas daugiau nei tarp vyrų. Visiškai negeriantys kavos tvirtina 22 proc. vyrų ir vos 7,5 proc. moterų. Savo ruožtu, moterys gerokai dažniau renkasi pieniškas kavas, o vyrai – juodą bei espresą.

Genetikos viražai

Reprezentatyvią „Spinter tyrimų“ apklausą apie kavos pasirinkimus Lietuvoje inicijavusio Kanados kapitalo degalinių tinklo „Circle K“ maisto ir kavos kategorijų vadovė Inga Galinienė teigia, jog tai, kad moterims patinka švelnesnė kava, gali lemti ir genetika.

„Skonis yra komplikuotas fenomenas. Mokslininkai dar praeitame amžiuje atrado, kad apie 25 proc. žmonių gali būti vadinami super degustatoriais, nes yra ypatingai jautrūs vadinamiesiems kartiems skoniams: žalumynams, greipfrutų sultims, kavai bei sojos produktams. Tokių super degustatorių tarp moterų yra žymiai daugiau nei tarp vyrų, jos kartesnius skonius jaučia kur kas intensyviau, todėl turbūt nekeista, jog jos dažniau renkasi  švelnesnio skonio, natūraliai dėl pieno saldesnę kava“, – sako I. Galinienė.

Kartų skonį ypač gerai jaučiančius žmones super degustatoriais 1991 metais Jeilio universitete vykusių tyrimų metu pavadino amerikiečių psichologė Linda Bartoshuk.

Pieniškų kavų paslaptis

Lietuvoje moterys iš tiesų kur kas dažniau geria „švelnias“ kavas. Tuo tarpu vyrai dažniau renkasi gryno skonio kavas.

2018 m. duomenys. Šaltinis „Spinter tyrimai“

„Žinant, kad skonis yra sudėtingas ir iki galo neišaiškintas mechanizmas, kuris pas kiekvieną žmogų yra individualus ir nevienodai jautrus, niekas neturėtų sakyti, kokia kava yra „teisinga“. Mūsų organizmas pats pasufleruoja, koks skonis yra priimtinas ir, labai tikėtina, turi tam priežasčių“, – sako I. Galinienė.

Saldus, bet ne cukrus

Pienas, kuriuo kavą mėgsta pagardinti moterys, ne tik sušvelnina kavos skonį, bet ir suteikia jai saldumo. Įdomu, kad užtenka pieną pakaitinti iki 50-60 laipsnių ir jo saldumas dar labiau išryškėja bei sustiprėja. Savo ruožtu pienas, iš kurio pašalintas pieno cukrus, geriau žinomas kaip laktozė, dėl perdirbimo specifikos yra dar saldesnis nei įprastas pienas.

„Tai kartu yra atsakymas, kaip gerti saldžią kavą, į ją nededant papildomo cukraus – užtenka pakaitinti pieną. Be to, kavos saldumą puikiai paryškina nuostabus šildantis prieskonis cinamonas, kuris padeda pažadinti skonio receptorius ir nubaidyti šaltajam sezonui būdingus peršalimus“, – pažymi I. Galinienė.

Iki tinkamos temperatūros pakaitintas pienas yra tokių kavų kaip latė ar kapučino švelnaus saldumo priežastis. Net geriant juodą kavą su pienu rekomenduojama nepilti jo šalto, o bent šiek tiek pašildyti – tai kavai suteiks švelnesnį skonį ir neleis jai per greitai atvėsti.

Jums gali patikti

Norėdami Jums suteikti aukščiausio lygio paslaugas ir suasmeninti Jūsų patirtį mūsų svetainėje, naudojame slapukus. (angl. „cookies“). Plačiau apie tai: privatumo politika

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close